Leírás
Petrezselyem 'Einfache Schnitt 3' (Petroselinum crispum): Legismertebb fűszernövényünk, sok fajtája ismert, többek között sima és fodros levelű változatok. Levesek, főzelékek, húsételek elmaradhatatlan hozzávalója, emellett magas ásványi anyag és C-vitamin tartalma jó közérzetet biztosít.
TERMŐHELY:
Jól előkészített, meszes, nedves talaj. Növényegészségügyi okokból lehetőleg csak 5 évenként kerüljön újra ugyanarra a helyre, és kerüljük a friss szerves trágyázást.
VETÉS:
Helybe vessük márciustól júniusig. Vetési mélység: 0,5-1 cm. A felszínre vetett magvetést csak enyhén nyomjuk a talajhoz. Nedves homokon szűrőpapír között előcsíráztathatjuk,ezzel gyorsíthatjuk a csírázást. A megduzzadó magot azonnal vessük földbe.
Csírázási hőmérséklet: 10-20 oC.
Csírázási idő: 15-35 nap.
GONDOZÁS:
Egyenletesen nedvesen és gyommentesen tartsuk,de a pangó nedvességet kerüljük.
BETAKARÍTÁS:
Fóliával vagy fátyolfóliával takarva még télen is szedhetjük. A levélnyeleket mélyen vágjuk, de a belső szívleveleket hagyjuk meg.
MEGJEGYZÉS:
Ételekhez csak a főzés után adjuk hozzá, mert a hő hatására a vitaminok és aromaanyagok elbomlanak.